17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Gününde hastanemize gelen hastaların tansiyonlarına bakılarak, bilgilendirmelerde bulunuldu.
17 Mayıs 2023

Kan kalpten pompalanır ve damarlarda dolaşırken damarlara bir basınç uygular. Bir kişinin tansiyonu, kan dolaşımının atar damar içerisinde meydana getirdiği basıncın ifade şeklidir.Yüksek tansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliğidir. Hipertansiyonun ortaya çıkış nedenleri arasında genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi ilk sıralarda yer alırken hastaların büyük bir bölümünde yüksek tansiyon nedeni belli değildir. Tansiyon 180/110 mmHg’nin üzerine çıkmadığı sürece herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak sürekli yüksek olduğunda vücuda zarar verir. En çok görülen yüksek tansiyon belirtileri:

Halsizlik,

Yorgunluk,

Burun kanaması,

Kulaklarda çınlama,

Yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma,

Bazen çok sık idrara çıkma,

Gece uykudan uyanıp idrar yapma,

Bacaklarda şişlik olabilir.

Hipertansiyon Tedavisi Nasıl Olur?

Yüksek tansiyon hastalarının tedavisi için öncelikli olarak hastaların yaşam tarzında değişiklikler yapması istenir. Bunlar:

Sağlıklı ve dengeli beslenme

Düzenli fiziksel aktivite

Vücut ağırlığının sağlıklı kabul edilen sınırlara çekilmesi

Aktif ya da pasif olarak tütün dumanına maruz kalınmasının sonlandırılması

Başarılı stres yönetimi

Beslenme ile birlikte alınan tuz miktarının kısıtlanması

Kafein içeriğine sahip ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması

Bu yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak hekim tarafından reçetelendirilen ve birçok farklı mekanizma üzerinden etki gösteren çeşitli hipertansiyon ilaçları mevcuttur.

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü1

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü2